Het silhouette van onze roedel


Labradorkennel 'of Cymbrogi'

| home | de kennel | pupinfo | contact | links |

| Bodie | Annabel | James | Katie | Siobhan | * | Luna | Kimmy | *

 
 
Annabel, onze imposante roedelleidster!


DE ROEDEL

Het maakt een enorm verschil in het gedrag van de hond of je één, twee of meerdere honden hebt. Om dit goed te begrijpen moet je het verschil kennen tussen het gedrag van een groep honden en een roedel.

Een GROEP honden is een troep honden die elkaar min of meer toevallig ontmoeten en kennen en regelmatig tijdelijk met elkaar optrekken. Bijvoorbeeld als de baasjes (of de uitlaatservice) samen met hen in het park gaan wandelen. De honden gaan vaak heel sociaal met elkaar om en er is een ontspannen sfeer. Iedereen speelt en dolt met elkaar. Er is meestal geen echte leider. Er is dan ook geen sprake van territoriumdrift. Ieder van hen gaat na het uitlaten toch weer met het eigen baasje naar huis.

Een ROEDEL honden is een groep honden die de hele dag met elkaar samenleven en zij bestaat vaak uit enkele generaties. Er is ook altijd sprake van een duidelijke rangorde. Één hond, een alpha hond, heeft een uitgesproken leidersrol. Dit is niet altijd vanzelfsprekend een reu! De roedelleider/ster is vaak groot, zowel imponerend als heel beminnelijk en wordt door de rest van de roedel zeer aanhankelijk bejegend. De roedelleden zijn sterk op elkaar aangewezen en zij hebben dan ook een heel sterk samenhorigheidsgevoel. De andere honden letten altijd op de roedelleider. Dit heeft natuurlijk consequenties voor het individuele gedrag en de groepsdynamiek. Dit komt vooral tot uiting in de bereidheid zowel de groep als de afzonderlijke roedelleden én het territorium te verdedigen.

Onze roedel bestaat momentel uit vijf honden. De honden zijn op elkaar ingespeeld; iedereen weet zijn plaats in de rangorde. Sinds een paar jaar is Annabel de onbetwiste leidster. Ofschoon Annabel de baas in de roedel is, d.w.z. hoogste in rang bij de honden, weet zij dat Angela uiteindelijk het laatste woord heeft. Met andere woorden ook wij, het gezin, behoren tot de roedel. Annabel let ook altijd op Angela, wachtend op een opdracht. Ze krijgt ook regelmatig een opdracht om de onderlinge verhouding tussen haar en Angela te bevestigen. De oudste hond is dus ook niet vanzelfsprekend de baas. Joe en Ashley zijn afgelopen jaar op hoge leeftijd gestorven. Bodie is nu de oudste hond en is ook een hond met een sterke persoonlijkheid, maar ze laat het leiderschap aan Annabel over. Bodie vermijdt het liefst conflikten. Bodie en Annabel zijn goede maatjes maar Bodie is het meest verknocht aan Pako. James is de hond van onze zoon Sjoerd. Sinds hij van baan veranderd is kan hij niet meer voor James zorgen en is hij weer bij ons in de roedel opgenomen. Katie is de jongste dochter van Bodie. Zij is zeer lief en speels en kan met iedereen opschieten. Intussen heeft ze zich wel opgewerkt tot een beminnelijke 'souschef' ! Van het tweede nestje van Katie hebben we een blond teefje gehouden ze heet: one more Joyful Siobhan of Cymbrogi (vernoemd naar een andere Siobhan, een hond die we een paar jaar geleden verloren hebben). Over onze enthousiaste blonde Siobhan kun je meer lezen op haar eigen pagina!

Het is juist de samenhorigheid van de roedel die maakt dat je niet zo maar met een roedel kunt gaan wandelen. Als één van de honden dan ergens op iets of iemand reageert dan duikt de meute er op af. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Alleen als we met de honden op een afgesloten terrein zijn kunnen de honden met z'n allen los lopen. Daarom wandelen we alleen in tweetallen of apart met de honden. Zo gaat Pako nu wandelen met James. James brult nog wel eens naar andere honden, maar zodra de honden op 'contact-hoogte' zijn is alles weer okay en wil James het liefst gewoon spelen. Stel je voor dat we nu met de complete roedel op pad waren geweest, dan had dit gedrag al snel tot een vechtpartij kunnen leiden.

Andere honden kun je dus ook niet zomaar met de roedel laten spelen. Al onze honden zijn dag en nacht bij ons in huis en kunnen in de compleet afgesloten tuin. Ze worden ook niet opgesloten. Alleen in periode dat wij pupkopers over de vloer hebben worden een paar honden bij het binnenkomen van het bezoek even in een kamerkennel (bench) gezet totdat de opwinding voorbij is. Veel pupkopers zijn verbaasd als ze van ons te horen krijgen dat ze later niet zomaar gezellig met hun hond op bezoek kunnen komen om met onze honden te spelen. Wel is het zo dat onze honden afzonderlijk met andere honden kunnen spelen. Links zie je Friendly Luna of Cymbrogi. Luna komt regelmatig met Annabel spelen als we in Duitsland zijn. Alle honden gaan naar binnen als Annabel en Luna spelen. Als wij met Luna's baasje, Arnold, telefoneren en we gebruiken de naam Luna dan zit Annabel al bij de deur. Luna woont in Duitsland bij vrienden van ons. Kimmy (de foto rechts) is een dochter van onze zwarte (Joyful Black) Siobhan (klik op de foto rechts om naar haar pagina te gaan), Kimmy woont ook in Duitsland en komt regelmatig met Katie spelen als we in Duitsland zijn.

Bodie die het liefste met haar eigen balletje speelt
   
Annabel Bodie

 

 

 

 

 

 
James, de hond van onze zoon Sjoerd Katie, een scheet van een hond.
   
James Katie

 

 

 

 

 

 

 
  Vier honden uit de roedel, waaonder oude Ashley en Joe!
   
  vier van onze honden

 

Een recente foto van James, zomer 2007

 

 

once more joyful Siobhan

 

Siobhan
" sir James "  
 
   
   
Luna in de armen bij haar baasje. Kimmy: Ik ben géén dom blondje!
   
Luna Kimmy
  Joyful Black Siobhan, klik op de foto om haar stamboom te zien!
  J B Siobhan
     
mini Cymbrogi Logo © of Cymbrogi   NAAR BOVEN